Nyhed! Nu kan du også følge os på Instagram

Armhulesved

Der findes tre typer af svedkirtler i dine armhuler. Nogle af kirtlerne producerer en olie og energirig sved, som ved kontakt med huden, spises af hudens bakterier. Dette giver den karakteristiske svedlugt. Andre kirtler afgiver vand og salt som forårsager svedpletter på tøjet.

Hvordan er det at svede i armhulerne?

Mange som lider af hyperhidrose i armhulerne oplever det som ubehageligt og generende. Svedpletterne på tøjet prøver man at skjule med sorte farver, lag på lag og ved at holde armene indtil kroppen. Problemer med armhulesved starter oftest i teenageårene og kan være sammenkoblet med sved fra lyske/numse.

Hvordan behandler vi armhulesved? 

Med en tynd nål injiceres en lille mængde opløsning af botulinumtoxin i et gittermønster hen over det område man sveder. Efter nogle dage holder man op med at svede i det behandlede område, alternativt falder svedproduktionen drastisk. Virkningen af botulinumtoxin er midlertidig, og svedproduktionen vender tilbage, når nervespidserne har repareret sig selv, dvs. at behandlingen ikke er helbredende. Det betyder at man bliver nødt til at gentage behandlingen efter behov. Effekten af behandlingen er individuel, de fleste har effekt i 3-6 måneder. Ganske få, har ikke rigtig effekt af behandlingen.

Bivirkninger

Bivirkningerne af botulinumtoxin er som oftest lokale, og alle bivirkninger er altid forbigående, f.eks. kan man ved behandling af armhulerne opleve ekstra tørhed som kræver blødgørende creme/lotion. Andre bivirkninger efter behandling kan være træthed, forkølelses- og influenzalignende symptomer. Efter injektionerne kan der opstå små blå mærker og de forsvinder hurtigt igen. Hos ca. 5% kan øget svedproduktion på andre områder af kroppen forekomme i op til et par ugers varighed. Det modsatte er lige så almindeligt og er en positiv sideeffekt, f.eks. at dine fødder sveder mindre når du får behandling i hænderne. Øjen- og mundtørhed kan forekomme, og i givet fald vil det også være forbigående. Som regel er der slet ingen bivirkninger. For yderligere information se: http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1844

Dette kan du gøre for at undgå armhulesved

  • Vask grundigt med vand og sæbe.
  • Brug antiperspirant deodorant hver dag.
  • Brug t-shirts, skjorter og trøjer som sidder løst rundt om armhulerne, gerne bomuld så huden kan ånde.
  • Valget af farven på dit tøj, kan mere eller mindre, afsløre sved. Når du bruger hvidt eller sort tøj kan man ikke se sveden så tydeligt. Vær opmærksom på, at når sveden tørrer i sort tøj, kommer der hvide pletter.
  • Når du går på toilettet i løbet af dagen, vask dig under armene med koldt vand og tør med papir.

Forskel på deodorant og antiperspirant

Man stopper ikke med at svede ved at bruge deodorant. Den kan skjule lugt og mindske antallet af bakterier. Deodoranter som indeholder zink har antibakterielle egenskaber, dette mindsker svedlugten men mindsker ikke sveden. Antiperspiranter nedsætter svedproduktionen, da de indeholder en høj procent aluminiumklorid, hvilket har en sammentrækkende effekt på svedkirtlerne.