Nyhed! Nu kan du også følge os på Instagram

Fodsved

Mennesker som sveder glider når de går på bare fødder. Kronisk våde fødder ødelægger skoene og det kan blive meget dyrt.

Hvordan er det at have fodsved?

Våde fødder efterlader aftryk på gulve, derfor har mange, der lider af fodsved, altid ekstra strømper i tasken. Mange med fodsved vil ikke tage deres sko af i sociale sammenhænge pga. dårligt lugt. At svede om vinteren kan være meget ubehageligt og kan i nogle tilfælde give forfrysninger. Lider du af fodsved, er det ekstra vigtig med fodhygiejnen. Det er ikke kun for at minimere svedlugten, men fordi at våde fødder nemmere kan give infektioner som f.eks. rosenfeber, fodvorter og fodsvamp.

Hvordan behandler vi fodsved?

Med en tynd nål injiceres en lille mængde opløsning af botulinumtoxin i et gittermønster hen over det område man sveder. Det plejer at være fodsålen, tæerne, ovenpå og på siden af foden. Efter nogle dage holder man op med at svede i det behandlede område, alternativt falder svedproduktionen dramatisk. Virkningen af botulinumtoxin er midlertidig, og svedproduktionen vender tilbage når nervespidserne har repareret sig selv dvs. behandlingen er ikke helbredende. Det betyder at man bliver nødt til at gentage behandlingen efter behov. Effekten af behandlingen er individuel, de fleste har effekt i 3-6 måneder. Ganske få har ikke rigtig effekt af behandlingen.

Bivirkninger

Bivirkningerne af botulinumtoxin er som oftest lokale og alle bivirkninger er altid forbigående, Man kan ved behandling af fødderne opleve ømme fødder. Andre bivirkninger efter behandling kan være træthed, forkølelses- og influenzalignende symptomer. Efter injektionerne kan der opstå små blå mærker og de forsvinder hurtigt igen. Hos ca. 5% kan øget svedproduktion på andre områder af kroppen forekomme i op til et par ugers varighed. Det modsatte er lige så almindeligt og er en positiv sideeffekt, f.eks. at dine fødder sveder mindre når du får behandling i hænderne. Øjen- og mundtørhed kan forekomme, og i givet fald vil det også være forbigående. Som regel er der slet ingen bivirkninger. For yderligere information se: http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1844

Dette kan du gøre for at undgå fodsved

  • Brug ikke de samme par sko flere dage i træk.
  • Vask fødderne dagligt, brug antibakteriel sæbe og vask ordentlig mellem tæerne.
  • Brug kun bomuldsstrømper og skift to gange om dagen hvis du har kraftig fodsved.
  • Brug talkum.
  • Prøv præparater med aluminiumklorid som f.eks. Perspirex eller Absolut torr.
  • Undgå for tætte sko.
  • Det kan være en god idé at bruge fodsåler, som man kan skifte, i sko man bruger dagligt.