Nyhed! Nu kan du også følge os på Instagram

Lyskesved & Numsesved

Overdreven lyskesved (inguinal hyperhidrose) kan være meget generende i hverdagen. På samme måde som under armene findes også i lysken ekkrine og apokrine svedkirtler. Hvis der i lysken er et øget antal apokrine svedkirtler, kan den øgede svedtendens også føre til lugtgener.

Hvordan er det at have lyskesved og numsesved?

Der er altid en frygt for, at svede igennem undertøj og bukser. At rejse sig op og have efterladt en våd plet på stolen. Valg af tøj bliver vigtigt. Bukser med groft stof som jeans er det, der foretrækkes selv på varme sommerdage. Du føler dig usoigneret og måske endda modbydelig. Denne følelse kan blandt andet føre til at nogle opgiver deres samliv.

Hvordan behandler man lyskesved og numsesved?

Med en tynd nål injiceres en lille mængde opløsning af botulinumtoxin hen over det område man sveder. Efter nogle dage holder man op med at svede i det behandlede område, alternativt falder svedproduktionen drastisk. Virkningen af botulinumtoxin er midlertidig, og svedproduktionen vender tilbage når nervespidserne har repareret sig selv dvs. behandlingen er ikke helbredende. Det betyder at man bliver nødt til at gentage behandlingen efter behov. Effekten af behandlingen er individuel, de fleste har effekt i 3-6 måneder. Ganske få har ikke rigtig effekt af behandlingen.

Bivirkninger

Bivirkningerne af botulinumtoxin er som oftest lokale og alle bivirkninger er altid forbigående. Andre bivirkninger efter behandling kan være træthed, forkølelses- og influenzalignende symptomer. Efter injektionerne kan der opstå små blå mærker og de forsvinder hurtigt igen. Hos ca. 5% kan øget svedproduktion på andre områder af kroppen forekomme i op til et par ugers varighed. Det modsatte er lige så almindeligt og er en positiv sideeffekt, f.eks. at dine fødder sveder mindre når du får behandling i hænderne. Øjen- og mundtørhed kan forekomme, og i givet fald vil det også være forbigående. Som regel er der slet ingen bivirkninger. For yderligere information se: http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1844