Nyhed! Nu kan du også følge os på Facebook

Gener ved hyperhidrose

Hyperhidrose er overdreven svedtendens og rammer cirka 5% af befolkningen.

Ansigt/hoved/nakke

Hyperhidrose fra ansigtet og hårbunden er almindeligt i alle aldre men debuterer ofte hos ældre kvinder og bliver fejlagtigt opfattet som en del af klimakteriet. Mange kvinder er blevet medicineret med østrogen uden effekt hvor diagnosen skulle ha været hyperhidrose. Alle som har oplevet løbende ansigtssved i en arbejdssituation, ved et bryllup, til en middag eller foran vennerne i skolen kan genkende følelsen af at ønske at forsvinde. Fokus på arbejde, skole og fornøjelser forsvinder når man fornemmer at man begynder at svede. Briller som dugger, mascara løber og håret er vådt efter mindste anstrengelse.

 

Hænder

Hyperhidrose fra hænder og fødder kan debutere allerede hos spædbørn. En del patienter husker allerede fra børnehaven, at det var svært at lave perleplader, sand der satte sig fast på hænderne og at vennerne ikke ville holde i hånd. De fleste oplever at situationen bliver uholdbar i teenageårene, da kropslig kontakt forøges. Oplevelser som at hilse, danse, papir der bliver vådt og f.eks. at aflevere en våd computer-mus til vennen er flovt.

 

Armhuler

Hyperhidrose fra armhulerne starter ligesom lyske/numsesved oftest i teenageårene. Store synlige svedpletter er pinlige og skamfulde. Man føler sig ulækker. For at skjule pletterne, går man oftest i sort tøj, som er ekstra dækkende. Man får også et andet bevægelsesmønster med armene som holdes indtil kroppen. Man vil helst ikke række hånden op og siger nej tak til jobs med dresscode.

 

Lyske og numse

Hyperhidrose fra lyske, underliv og numse er nogen gange forvirrende. Kvinder søger f.eks. fejlagtigt hjælp imod inkontinens. Vådt undertøj og bukser som efterlader våde stole så du venter med at rejse dig til alle er gået. Man går i sorte bukser og tit cowboybukser for at minimere at svedpletterne bliver synlige. Du trækker dig tilbage fra intime situationer. Problem med lugt som sætter sig i tøjet og ikke kan vaskes ud.

 

Fødder

Hyperhidrose fra fødder og hænder kan debutere allerede hos spædbørn. Halvdelen af vores patienter med hyperhidrose i fødderne, døjer med dårlig lugt der går ud over strømper og sko, at tage sine sko af hos fremmede og efterlade våde pletter på gulvet er skamfuldt. Mange lider af svampeinfektioner, nedgroede negle, blærer og sår (brandsår) som resultat af svær hyperhidrose i fødderne. 

 

Bryst og ryg

Hyperhidrose fra bryst og ryg som giver våde trøjer og skjorter er ubehageligt. At have store synlige svedpletter på ryg og bryst når alle andre ikke sveder er skamfuldt. Mørkt tøj, flere lag tøj, bil i stedet for at gå en tur, vælge at sidde tæt på vinduet og have ekstra tøj med – i det hele taget meget daglig planlægning, for at ikke føle skam, følger med når du sveder fra bryst og ryg.